
Este adevărat că românii ar putea pierde accesul la cardurile bancare după turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025? Nu, nu este adevărat: afirmația este nefondată, iar Banca Națională a României (BNR) a avertizat că au loc diverse încercări de dezinformare financiară în mediul online.
Afirmația a apărut într-un videoclip, care nu mai este disponibil, dar care a fost arhivat aici, publicat pe TikTok în data de 11 mai 2025. Videoclipul este disponibil și aici (arhivat aici).
În clip, vorbitorii spun:
S-ar putea să nu mai meargă cardurile datorită alegerilor.
Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:
(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 14 mai 2025, ora 09: 00 EET)
Afirmația conform căreia cardurile bancare din România ar putea să nu mai funcționeze după alegerile prezidențiale este falsă și nefondată. Nu există nicio informație oficială care să susțină această afirmație. BNR nu a emis niciun avertisment cu privire la perturbarea serviciilor bancare în urma alegerilor.
De asemenea, echipa Lead Stories România l-a contactat telefonic pe Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, în data de 12 mai 2025. Acesta a dezmințit afirmația, declarând următoarele:
Nu se pune problema de așa ceva. Sistemul bancar este solid și cu o lichiditate adecvată. Contul este în mod evident proprietatea deținătorului și nu a altcuiva.
BNR a avertizat recent publicul cu privire la utilizarea abuzivă a imaginii și vocii guvernatorului său, Mugur Isărescu, în videoclipuri deepfake care promovează scheme de investiții frauduloase, subliniind prevalența tot mai mare a dezinformării digitale, dar fără nicio legătură cu funcționalitatea cardurilor bancare (arhivat aici).
În plus, alegerile prezidențiale din România din 2024 au fost marcate de dezinformare la scară largă, inclusiv de utilizarea roboților și a știrilor false pentru a manipula opinia publică. Acest lucru a dus la anularea de către Curtea Constituțională a primului tur al alegerilor din cauza dovezilor credibile de interferență străină. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste incidente nu a implicat sau afectat infrastructura bancară a țării. Pentru informații exacte, românii sunt sfătuiți să se bazeze pe surse oficiale precum Banca Națională a României (arhivat aici).
Persoana din videoclip care face aceste afirmații este Iosefina Pascal, o jurnalistă a Gold FM populară în rândul simpatizanților de extremă dreapta, ale căror teorii au fost demontate de Lead Stories de mai multe ori (aici, aici și aici). Aceasta se afla la emisiunea lui Dan Diaconescu, un fost parlamentar și prezentator TV, care a fost condamnat la închisoare pentru șantaj. Acesta a fost eliberat după ce a efectuat aproape 3 ani din pedeapsa de 5 ani și 6 luni. Între timp, el a revenit în spațiul public și găzduiește o emisiune, Dan Diaconescu Direct, pe contul de YouTube al Cancan. Diaconescu are și un cont de TikTok foarte urmărit, unde a promovat dezinformări, știri false și teorii ale conspirației, fiind un susținător vocal al lui Călin Georgescu (arhivat aici și aici).